Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Θεσσαλονίκη

Εκεί που η Ανατολή συναντά τη Δύση. Συμπρωτεύουσα, Μητρόπολη των Βαλκανίων, χωνευτήρι λαών και πολιτισμών, ερωτική πόλη. Χαρακτηρισμοί που αποκαλύπτουν την ιδιαίτερη ταυτότητα της πόλης. Κάστρα, βυζαντινοί ναοί, οθωμανικά τεμένη, λουτρά και απομεινάρια ρωμαϊκών ανακτόρων συνθέτουν ένα πολυπολιτισμικό ψηφιδωτό. Επιβλητικές νεοκλασικές πολυκατοικίες στους δρόμους του ιστορικού κέντρου αποπνέουν έναν αέρα κοσμοπολιτισμού και αρχοντιάς. Ανατολίτικες αγορές και παζάρια συνυπάρχουν αρμονικά με σύγχρονα εμπορικά κέντρα. Βραδινοί ατμοσφαιρικοί περίπατοι στην παραλία με φόντο τον Λευκό Πύργο. Κι εκεί ψηλά η Άνω Πόλη. Λιθόστρωτα καλντερίμια δίπλα σε σπίτια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, μικρές γραφικές πλατείες και μια αίσθηση ότι βρίσκεσαι έστω και νοερά σε μια άλλη διάσταση του χώρου και του χρόνου.
Έχει κι αυτή τα προβλήματά της. Δεν παύει να είναι μια πυκνοκατοικημένη τσιμεντούπολη με ελάχιστο πράσινο, κυκλοφοριακό χάος και αισθητική βρομιά από τις μουτζούρες και τα ακαλαίσθητα γκράφιτι. Όμως είναι μια πόλη σχετικά καλοφτιαγμένη, πιο ανθρώπινη και δεν δείχνει την εικόνα εγκατάλειψης ή υποβάθμισης στο ιστορικό της κέντρο, όπως συμβαίνει για παράδειγμα σε μεγάλο βαθμό στην Αθήνα. Ακόμα και οι μέτριας αισθητικής τερατώδεις πολυκατοικίες του κέντρου είναι συνήθως βαμμένες με ζωηρά χρώματα που διώχνουν την ψυχρή μουντάδα και δίνουν έναν πιο ζωντανό τόνο. 
Όσο καλά κι αν νομίζεις ότι την ξέρεις, πάντα θα υπάρχει κάτι που θα σου ξεφεύγει. Έτσι κι αλλιώς, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Η Θεσσαλονίκη θα είναι πάντα εκεί και θα σε περιμένει να την (ξανα) ανακαλύψεις! 


1. Παλιά πολυκατοικία στην Γρηγορίου Παλαμά


2. Πλατεία Ναυαρίνου


3. Τσιμισκή και Χρυσοστόμου Σμύρνης


4. Βυζαντινά τείχη λίγο πιο πάνω από τον Πύργο Τριγωνίου


5. Τσινάρι-Άνω Πόλη


6. Ναός Αγίου Ιωάννη Προδρόμου (Από πάνω η Αγία Σοφία)


7. Πλατεία Αγίας Σοφίας


8. Κατούνη & Οπλοποιού στα Λαδάδικα


9. Ροτόντα και πεζόδρομος Γούναρη. Στο βάθος τα Κάστρα με Πύργο Τριγωνίου


10. Πλατεία Αριστοτέλους (θέα από ξενοδοχείο Electra Palace)


11. Λιμάνι-Επιβατικός Σταθμός (Παλιό τελωνείο)


12. Θέα από Πύργο ΟΤΕ


13. Παύλου Μελά και Μητροπόλεως


14. Τσιμισκή και Λόρδου Βύρωνος


15. Τσιμισκή και Ικτίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου