Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

Κριτική βιβλίου: Ο Μικρός Πρίγκιπας


Ο Μικρός Πρίγκιπας, λοιπόν! Ένα βιβλίο που επιτέλους διάβασα, έστω και σε σχετικά μεγάλη ηλικία. Ένα αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ένα βιβλίο που μέσα στην απλότητα ενός παιδικού παραμυθιού κρύβει συμβολισμούς, αλληγορίες, νοήματα και μηνύματα. Μια υπέροχη ιστορία που δίνει μαθήματα ζωής και απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους.
Χαμένος στην απεραντοσύνη της ερήμου μετά από μια βλάβη του αεροπλάνου του, ένας πιλότος συναντά ένα ασυνήθιστο αγόρι που μοιάζει να εμφανίστηκε από το πουθενά. Το αγόρι του διηγείται ιστορίες από τις επισκέψεις του σε διάφορους πλανήτες, αλλά και στη Γη. Μέσα από τις απλές αυτές ιστορίες αναδεικνύονται βαθυστόχαστες αλήθειες και ουσιώδη ζητήματα που αφορούν την ανθρώπινη φύση. " Δεν βλέπεις παρά μόνο με την καρδιά. Το ουσιαστικό είναι αόρατο στο μάτι". Βυθισμένοι στην ματαιοδοξία, στην κενότητα, στον ατομικισμό, στα πάθη και τους εγωισμούς, σ' έναν αγχωτικό κόσμο που κυριαρχεί το ανελέητο κυνήγι του πλούτου και η ακόρεστη δίψα για επαγγελματική καταξίωση αδυνατούμε αν βρούμε το αληθινό νόημα της ζωής. Κάτι που τις περισσότερες φορές είναι ορατό μόνο μέσα από τα μάτια της αγνής ψυχής ενός παιδιού.
Ο "Μικρός Πρίγκιπας" είναι ένα βιβλίο που ο καθένας πρέπει να έχει στη βιβλιοθήκη του. Η εικονογράφηση του βιβλίου έγινε από τον ίδιο τον συγγραφέα, τον Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, πιλότο της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας. Πηγή έμπνευσης του βιβλίου αποτέλεσε ανάλογη εμπειρία του συγγραφέα, όταν το αεροπλάνο του συνετρίβη στη έρημο Σαχάρα και ο ίδιος μαζί με τον συγκυβερνήτη του παρέμειναν χωρίς προμήθειες για τρεις μέρες, ώσπου διασώθηκαν από περαστικούς Βεδουίνους. Στις 31 Ιουλίου 1944, ένα χρόνο μετά την έκδοση του Μικρού Πρίγκιπα, ο Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια αναγνωριστικής πτήσης πάνω από τη Μεσόγειο. Τα ίχνη του δεν βρέθηκαν ποτέ.

Βαθμός: 9/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου